Ha azt mondanám, hogy van egy olyan alkalmazáskatalógus, amelyből több mint kétszáz dollárnyi prémium appot tölthetünk le bérmentve és teljesen jogtisztán, akkor hinnétek nekem? Mert létező jelenségről van szó, melyet GetJar-nak hívnak.


A világ legnagyobb ingyenes alkalmazásboltja 2004-ben startolt, akkor még a fő célja a különböző, többnyire Java-alkalmazások (.jar volt a kiterjesztésük, innen a név is) megosztása egy felügyelt felhasználói és fejlesztői közösségen belül, anélkül hogy bárkinek különböző illetékeket kellene fizetnie. Ahogy a featurephone - okostelefon arány az utóbbi felé kezdett hajlani, úgy kezdtek egyre többen feltölteni mai értelemben vett alkalmazásokat is. A kaliforniai székhelyű cégnek azóta két távolabbi helyen is települt irodája: Litvániában és Angliában. A GetJar ma már egy teljes értékű, ingyenes appstore-ként üzemel, ahova már a nagy alkalmazásfejlesztő cégek is töltenek fel „fizetős” tartalmat, többnyire promóciós célból: Ez azt jelenti, hogy a fejlesztő feltölt egy eredetileg fizetős alkalmazást és meghatározza, hogy mennyi ideig legyen ingyenes.


De miért jó a fejlesztőnek? Miért nem a hivatalos Marketben teszi ugyan ezt? A GetJar PPD (Pay Per Download) rendszerben működik, így a letöltésenként befolyt bevétel egy részét a fejlesztőknek adja (még ha nem is nagy összeg), emellett ingyenes reklámhelyeket biztosít nekik. Ennek köszönhetően éri meg a developereknek inkább itt ingyenessé tenni a prémium alkalmazásokat, mint Marketen, ahol az ingyenes appok nem profitálnak egyáltalán. Joggal merül fel egy újabb kérdés: Mennyire népszerű a GetJar? Jelenleg több mint 150 ezer alkalmazást érhető el, több mint 190 országban (ebből általában 75-100 szokott ingyenes prémium szoftver lenni, ezek folyamatosan cserélődnek), több mint 2,3 milliárd letöltést produkált eddig a „bolt” és elérhető Android-on, Blackberry-ken valamint Java/Symbian készülékeken is. A beregisztrált mobiltelefonok száma pedig meghaladja a 2300-at, ami kompatibilitási szempontból lehet fontos.


A letöltések menete pofon egyszerű, regisztrációt nem igényel, de mindenképp szükséges hozzá a GetJar-app, amit a webes felületről tölthetünk le (ha bármilyen app letöltésére klikkelünk, először az getjar.apk-t telepíti). A webes felületen nekünk kell kiválasztanunk telefonunk márkáját és típusát, viszont ezeket a paramétereket a natív alkalmazás önmagától felismeri. Az egyetlen komolyabb defektje, hogy nem képes a háttérben operálni, így letöltés közben nem tudunk egyéb dolgokat művelni telefonunkkal. Az alkalmazások csoportosítása hasonlóképp történik, mint bármilyen store-ban, a keresés is hasonlóan hatékony tud lenni. A legérdekesebb mégis a Gold szekció, ahol az „ingyenes-fizetős” alkalmazásainkat tallózhatjuk. Közösségi szolgáltatást is integrálhatunk, ha összekötjük Facebook-fiókunkkal, akkor megnézhetjük, hogy ismerőseink mit telepítenek innen, valamint, hogy mi mit szedtünk le eddig.


A GetJar egy minden felhasználónak kötelező szolgáltatás, kihagyni hatalmas vétek, hisz nem csak mi, hanem az összes többi fél jól jár az szolgáltatással. Most pedig irány a hivatalos weboldal, ahonnan több mint 200 dollárnyi prémium-tartalmat tölthetünk le, bankszámlánk teljes megkímélésével...

A bejegyzés trackback címe:

https://aapp.blog.hu/api/trackback/id/tr173555912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása